Foto Corné Bastiaansen

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft de afgelopen jaren in dit magazine en op zijn website aandacht besteed aan veel projecten en initiatieven die al proberen te werken in de geest van de Omgevingswet. Ook reikt het programma jaarlijks de Aandeslag-Trofee uit aan dit soort initiatieven.

In deze nieuwe rubriek ‘Hoe is het nu met…?’ gaan we na een aantal jaar weer op bezoek bij deze projecten.

En we stellen de vragen:

  • waar staan jullie nu?
  • Hoe hebben jullie het aangepakt?
  • En wat kunnen anderen daarvan leren?

In deze editie de aftrap voor:

  • Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst’ (EPOS)
  • Het bouwproject 'Plant je vlag' in Nijmegen
  • De ‘Ja, tenzij-keur’ van het hoogheemraadschap van Rijnland

'Inwoners hebben nu zélf de regie over hun aanvraagproces'

Efficiënt en snel een omgevingsvergunning aanvragen voor je bouwplannen? In de gemeente Staphorst kan het, dankzij de werkwijze ‘Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst’ (EPOS). Belangrijke kenmerken van deze aanpak: vertrouwen, veel eigen verantwoordelijkheid voor inwoners én een goede samenwerking tussen gemeente, provincie, waterschap en andere ketenpartners.

In 2017/2018 is het project genomineerd voor de Aandeslag-Trofee. Het initiatief Hart van Holland won dat jaar. Maar wat is er sindsdien in Staphorst gebeurd? Aan het woord: Jaap van den Berg, beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Staphorst.

Lees meer in het volledige interview met de gemeente Staphorst>>

'We kijken naar wat wél kan, in plaats van naar wat níet kan'

Met het bouwproject ‘Plant je vlag’ koos de gemeente Nijmegen voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde grond voor ca. 200 bouwkavels beschikbaar, waarop toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Zij konden in het gebied letterlijk en figuurlijk hun vlag planten. De bewoners participeren in de plan-, realisatie- én beheerfase van het bouwproject.

Met het stimuleren en faciliteren van deze vergaande burgerparticipatie werkt de gemeente helemaal in de geest van de Omgevingswet. In 2016 was ‘Plant je vlag’ daarom een van de genomineerden voor de Aandeslag-Trofee. Kees Zoon, senior stedenbouwkundige bij de gemeente Nijmegen, vertelt over het initiatief.

Lees meer in het volledige interview over het project in Nijmegen>>

'Vergunningen zijn heel nuttig, maar echt niet altijd nodig'

Een sloot dempen, een aanlegsteiger plaatsen, een dam met duiker aanleggen: allemaal activiteiten waarvoor je vroeger vaak een vergunning moest aanvragen bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Maar inmiddels is dat allang niet meer nodig. Want sinds 2015 hanteert Rijnland het ‘ja, tenzij’-principe. Oftewel: alles mag, tenzij het écht niet kan. Helemaal in lijn met de Omgevingswet, kortom. Niet gek dus, dat het initiatief een jaar eerder - in 2014 - een van de genomineerden was voor de Aandeslag-Trofee.

Beleidsadviseur Wouter van der Gaag is initiatiefnemer van de ‘Ja, tenzij-keur’. We vragen hem wat er sinds de nominatie allemaal is gebeurd. En vooral ook: wat anderen daarvan kunnen leren.

Lees meer in het volledige interview met hoogheemraadschap van Rijnland>>

Hoe is het nu met…?

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft de afgelopen jaren in dit magazine en op zijn website aandacht besteed aan veel projecten en initiatieven die al proberen te werken in de geest van de Omgevingswet. Ook reikt het programma jaarlijks de Aandeslag-Trofee uit aan dit soort initiatieven. In deze nieuwe rubriek ‘Hoe is het nu met…?’ gaan we na een aantal jaar weer op bezoek bij deze projecten. En we stellen de vragen: waar staan jullie nu? Hoe hebben jullie het aangepakt? En wat kunnen anderen daarvan leren?