Eliane Schoonman
Eliane Schoonman, adviseur issuesmanagement en communicatiestrateeg

DA-kakkers

Wat stáát daar nou toch? Heeft u dat ook wel eens, dat uw oog erop valt, op zo’n bommel-ding van een woord? Dat had ik hiermee. DA-kakkers. Dee-AA-kakkers? Huh? Wat zijn dat? Een bepaald type corporale luitjes maar dan uit de Dapperstraat in Amsterdam? Het gaat hier om het verwachten of zelfs het vóór-spellen van woord, het voor-spèllen van de betekenis van een zin, een fenomeen waar psycholinguïsten verstand van hebben.

'Je doet er wat langer over, maar áls je het begrijpt, dan heb je ook wat.'

Als we lezen vormen we ons een beeld van hoe het verder gaat. Verder gaat met het woord waar we mee bezig zijn, verder gaat met de zin waar we mee bezig zijn. Er is een hele studie gewijd aan het zinnetje: 'The horse raced passed the barn fell'. De lezer begint blijmoedig aan zo’n zin en denkt naar voren: het paard galoppeerde voorbij de schuur … Prima, gaat goed, maar hè? Fell? Waar komt dat ‘viel’ nou vandaan vallen? Wat we dan doen, wij lezers, is teruggaan naar waar onze voorspelling ‘ontspoorde’.

Dat kost natuurlijk tijd en daarom duurt het veel langer voordat we zo’n horse-zinnetje begrijpen, zelfs als de woorden zelf niet zo ingewikkeld zijn: we gaan helemaal terug naar het begin. In dit geval gaat het natuurlijk om het woord ‘raced’. Dat betekent in deze context niet ‘rende’, maar ‘werd aangespoord’ of zelfs het paard ‘dat aangespoord werd om (zo hard mogelijk) te draven’. En dus betekent the horse raced passed the barn fell: ‘Het paard, dat opgezweept werd om langs de schuur te draven, viel’. Je doet er wat langer over, maar áls je het begrijpt, dan heb je ook wat.

Zo verging het mij met de DA-kakkers. Het komt uit een Rotterdamse context en (sorry Amsterdammers), ik vind de Amsterdamse equivalent echt minder inspirerend: dakterrassen. Ik vind dat ook niet hetzelfde eigenlijk. Een dakterras heeft een béétje bewoner van de Cornelis Schuytstraat ook. Daar heeft ‘ie wat gezellige kuipplanten, een kleine bbq en een koelkastje met witte wijn. Zoiets.

De Rotterdamse dak-akkers zijn echt een heel ander verhaal. Wat lees ik in de NRC van 30 oktober? 'De gewoonte van van alles veel in ieder jaargetijde is niet langer houdbaar.'

'Langzaam maar zeker dringt het besef door dat boontjes uit Kenia en aardbeien in december niet normaal zijn, niet goed voor de aarde en dus uiteindelijk niet goed voor ons. Lokaal en met de seizoenen mee is het devies. En daarom ontstaat overal, zelfs in de stad, ruimte voor lokaal geteelde producten.'

'In het centrum van Rotterdam begon in 2012 De Dakakker, het grootste oogstbare dak in ons land. Dit bescheiden lapje grond op het Schieblock vormde destijds internationaal een novum. Op bijna duizend vierkante meter is hier ruimte voor wateropvang, groenten, fruit en honingbijen.'

In Parijs hebben ze op deze manier al 14.000 vierkante meter ingericht. De oogst wordt gevierd en genoten in de buurtwinkels en restaurants en is volkomen economisch rendabel. Biodiverse akkerbouw op anderszins nutteloze dakpartijen, hoe mooi is dat!

'De gemeente heeft moeite met burgerinitiatieven'

De krant besluit met de verzuchting: 'Hoogste tijd dat ook in ons land pionierende initiatieven als Dakakker meer ruimte wordt geboden en op grote schaal worden uitgerold. Talloze vrijwilligers besteden hier hun tijd nuttig en er wordt bovendien verantwoord voedsel verbouwd. Het ziet er nog mooi uit ook. Maar de gemeente heeft moeite met burgerinitiatieven.'

'Let the dakakkers come!'

Misschien kunnen meer woningeigenaren, huisbazen, huurders en gemeente samen optrekken om dit soort mooie en belangrijke oplossingen voor het klimaatprobleem te ondersteunen! Voorspellend lezen van het klimaat: je doet er wat langer over, maar àls je het begrijpt, dan heb je ook wat: mooie oplossingen en een lonkende toekomst vol oogstbare daken. Let the dakakkers come!

(c) Eliane Schoonman

#woordvanmijnweek #dakakkers #omgevingswet #framing #narratieven #klimaatadaptatie #duurzaamheid #biodiversiteit #initiatieven #gemeenten #woningeigenaren #huurders

Auteur

Dit is een blog van Eliane Schoonman, adviseur issuesmanagement en communicatiestrateeg. Ze kiest wekelijks een woord van de week uit en schrijft hier met verwondering over.

Meer artikelen lezen? Dat kan via haar LinkedIn account. (inlog vereist)