Wij houden u in de 'Vooruitblik' op de hoogte van het laatste nieuws, de actualiteiten en veranderingen over de Omgevingswet.

Portretfoto Eva Tannehill
Eva Tannehill, coördinator oefenen bij het programma Aan de slag

Save the date

Noteer alvast in uw agenda de 4e online bijeenkomst Lessons learned over werkplaatsen op 30 juni 2022.

Eva Tannehill, coördinator oefenen bij het programma Aan de slag:

'In 2022 zetten we vol in op het oefenen. De werkplaatsen zijn een belangrijke aanzet om de Omgevingswet praktisch toe te passen in uw eigen organisatie. De 4e bijeenkomst lessons learned werkplaatsen biedt vooral praktische handvatten van mensen die zelf hebben getest en geoefend in een werkplaats. U hoort dus uit de eerste hand wat zij geleerd hebben. Ook geven ze praktische tips hoe u het beste zelf kunt oefenen. En: er is nog ruimte voor werkplaatsen, dus geef u op voor een werkplaats!'

Meer informatie over het programma en aanmelding voor de 4e bijeenkomst over de werkplaatsen volgt binnenkort op onze website. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

werkplaatsen save the date 30 juni 2022

Provero Congres

Op donderdag 2 juni 2022 organiseert Provero haar jaarlijkse congres en dan begroeten we u weer live in de Reehorst in Ede! Het programma sluit aan bij de vele vragen die er leven in het werkveld.

Kortom een dag die u niet mag missen, noteer deze datum alvast in de agenda! Goed om te weten: Het Provero Congres is weer een echte live bijeenkomst. Sessies worden niet gestreamd of opgenomen!

Verbind-de-leefomgeving-Provero

Noteer alvast in uw agenda!

De volgende Implementatiedag Omgevingswet vindt plaats op 9 juni 2022. Deze keer helemaal live in Spant! in Bussum. Het is niet mogelijk om deze Implementatiedag online te volgen.

Wilt u zich alvast inschrijven? Dat kan via het aanmeldformulier op de website.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Volg onze webinars

Om kennis over de Omgevingswet te delen met een brede groep geïnteresseerden, organiseren het programma Aan de slag met de Omgevingswet en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen een breed scala van (online) activiteiten, waaronder webinars.

U vindt alle webinars snel terug in onze Evenementenagenda

Heeft u een webinar gemist? Op de website van Aan de slag vindt u per thema de opnames terug van webcolleges & webinars van de afgelopen tijd. Of gebruik de zoekfunctie om snel een webinar terug te vinden.

Kijk voor een actueel overzicht van onze webinars op onze website

Spreekuur Omgevingswet

Elke dinsdag tussen 13.00 en 14.30 uur organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet het Spreekuur Omgevingswet. U kunt dan al uw vragen over de implementatie van de Omgevingswet stellen aan experts van het programma. Schuif gerust een keer aan. De setting is informeel en we helpen u graag op weg.

Bekijk het overzicht van geplande spreekuren Omgevingswet in onze Evenementenagenda.

Spreekuur Omgevingswet: elke dinsdag vanaf 13.00 uur

Klikdemo's, werkplaatsen en functiegerichte sessies

Ook in de komende tijd zijn er weer kansen om te oefenen en goed beslagen ten ijs te komen. We hebben verschillende smaken:

  • de klikdemo waarin we u meenemen in een eerste kennismaking met het nieuwe Omgevingsloket
  • de werkplaatsen met nieuwe data om u aan te melden
  • functiegerichte sessies die meer zijn toegespitst op specifieke functies, zoals KCC-medewerkers, VTH'ers en medewerkers planvorming. 

Houd onze website in de gaten en meld u aan via Ga nu oefenen met de Omgevingswet.

2022: nieuwe kansen om te oefenen

Interbestuurlijke werkplaatsen

U kunt zich ook nog aanmelden voor deelname aan een werkplaats. Loopt u, samen met uw samenwerkingspartners, aan tegen een implementatievraagstuk? De experts van het programma helpen u graag op weg.

Meld u aan voor een interbestuurlijke werkplaats. 

Meer informatie? Kijk dan snel op Werkplaatsen implementatie Omgevingswet.

Participatie en ondernemers

Veel gemeenten hebben participatie hoog op de agenda staan en weten inwoners op allerlei verschillende manieren te betrekken bij hun beleid. Voor het betrekken van ondernemers is vaak net een andere aanpak nodig.

Daarom heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met onderzoeksbureau EMMA een participatiegids opgesteld met een bruikbaar stappenplan, een overzicht van participatievormen, handige tips en goede praktijkvoorbeelden, specifiek over ondernemersparticipatie. De Participatiegids is nu voor iedere gemeente beschikbaar op de website van de VNG.