Foto Wim Hollemans

Zizi Juhász werkt als communicatieadviseur bij provincie Noord-Brabant. Daar zet zij zich in voor de externe en interne communicatie over de Omgevingswet. En dat doet ze op z’n Brabants: met lef, door ook buiten de lijntjes te denken, en door de samenwerking op te zoeken.

Zizi Juhász
Zizi Juhász, communicatieadviseur bij provincie Noord-Brabant Fotograaf: John Claassen

Als team samenwerken

Zizi werkt bij de provincie in een klein en enthousiast Omgevingswetteam. Dit team bereidt de provincie voor op de nieuwe wet. Maar dat kunnen ze niet alleen. Zizi: ‘Die Omgevingswet is zoiets groots, dat moeten we echt samen doen. En dan bedoel ik niet alleen met collega’s van de provincie, maar ook met andere partijen in de regio.’

'Voor de vaststelling van de Omgevingsverordening hebben we al een participatietraject opgezet, waarin we naast de gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten ook inwoners en belangenorganisaties hebben betrokken. En ook nadat de wet intreedt, moeten we nauw samenwerken en bijvoorbeeld vergunningaanvragen met elkaar afhandelen. En dat moet snel en slagvaardig gebeuren. Dat is nog wel een uitdaging.’

‘Om de nieuwe samenwerkingen mogelijk te maken, moeten alle overheden aan de slag. De provincie stimuleert dat. Zo hebben we samen met andere overheden een trainingstraject aangeboden. Bijna 1000 Brabantse ambtenaren hebben aan deze training deelgenomen.’

'Die Omgevingswet is zoiets groots, dat moeten we echt samen doen.'

Op z’n Brabants

Het opzetten van nieuwe samenwerkingen past volgens Zizi goed bij de Brabantse werkwijze: ‘Het is écht Brabants om open te staan voor verandering en daarbij met alle partners te willen samenwerken. Ook de inwoners vergeten we niet. Die Brabantse houding komt goed van pas bij het invoeren van de Omgevingswet. Als je vasthoudt aan oude gewoonten kunnen veranderingen best moeilijk zijn. Maar doordat we ook buiten de lijntjes durven te denken, ons flexibel opstellen en de samenwerking opzoeken, krijgen we in een korte tijd veel voor elkaar. Dat is echt superleuk om te zien!’

‘Door informatie en ervaringen uit te wisselen inspireerden we elkaar.’

Communicatie in de regio

Communicatie speelt voortdurend een belangrijke rol. Zizi: ‘We hebben de afgelopen jaren een reeks aan bijeenkomsten georganiseerd. Zoals de Dag van de Omgevingswet, waar we samen met mede-overheden workshops hebben aangeboden. In de workshop over communicatie kregen de deelnemers het podium om eigen ervaringen, tips én ‘briljante mislukkingen’ met elkaar te delen. Want óók van elkaars fouten kun je leren.’

‘We organiseerden ook de Tour de Brabant. Naast een webinar over wat er nou precies in zo’n omgevingsverordening staat, organiseerden we sessies waarin deelnemers actief konden meedenken over de inhoud van de verordening. Wat betekenen de Omgevingswet en de verordening voor de samenwerking in de regio? Spreken we dezelfde taal? En ook: vertrouwen we elkaar?’

‘Al deze bijeenkomsten waren druk bezocht. Door informatie en ervaringen uit te wisselen, inspireerden we elkaar om in de eigen organisatie door te gaan.’

KIaar voor de start

‘Een verandering beleef je met je hoofd, hart, onderbuik en omgeving.’

portret Zizi Juhász
Zizi Juhász, communicatieadviseur bij provincie Noord-Brabant Fotograaf: John Claassen

Iedere collega is anders

‘De grootste uitdaging ligt nu bij de interne communicatie’, aldus Zizi. ’De Omgevingswet vraagt veel verandering in onze manier van werken ook binnen onze muren. En iedereen staat daar anders in. De ene collega werkt al helemaal in de geest van de Omgevingswet, terwijl een ander er twijfels bij heeft of er maar weinig vanaf weet. Al die collega’s moet je op een passende manier benaderen. Mijn overtuiging is dat je bij veranderingen moet kijken naar hoofd, hart, onderbuik en omgeving. Wil je draagvlak en eigenaarschap, dan moet je naast kennis ook aandacht geven aan emoties, beleving en groepsdynamiek.’

‘We houden rekening met ieders beleving. Collega’s die nog niet bekend zijn met de Omgevingswet leggen we tijdens bijeenkomsten op een toegankelijke manier uit wat de wet inhoudt. Daarbij gebruiken we ook de infographics en filmpjes van het Aandeslag-programma. Dat zijn handige tools die alles simpel en duidelijk toelichten. Voor collega’s die al langer werken met de Omgevingswet, bieden we informatie op maat aan. Zo passen we ons verhaal, onze boodschap en onze toon steeds aan. Dat is best ingewikkeld, maar wel heel belangrijk. Want we moeten het straks met z’n allen doen.’

‘Zoek contact en spreek elkaar gewoon aan! Het levert je echt een hoop op.’

Zoek contact met elkaar

Waar Zizi nog behoefte aan heeft? Zizi: ‘Meer contact tussen de provincies. Als ik tegen uitdagingen aan loop, denk ik vaak bij mezelf: hoe zouden andere provincies dit aanpakken? Het is nuttig om eens een kijkje in de keuken van een ander te nemen. Dan hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.’

‘Ik probeer daarom continu mijn netwerk uit te breiden. Tijdens de landelijke inspiratiedag van Aandeslag bijvoorbeeld. Zo wisselde ik daar contactgegevens uit met een collega uit de provincie Friesland. We hebben elkaar naderhand gebeld om samen te sparren. Dat was zo waardevol: je hoort dan eens hoe een ander het doet en komt samen op nieuwe ideeën. Zoek gerust contact en spreek elkaar gewoon aan! Het levert je echt een hoop op.’

Gluren bij de buren over communicatie

Dit interview is een aflevering in een serie gesprekken met communicatieadviseurs die zich met de Omgevingswet bezighouden.

Persoonlijke verhalen zijn een grote inspiratiebron. Hoe doen anderen het? Waar lopen ze tegenaan? Waarom gaat het goed? En waarom gaat het soms ook minder goed? Wat leer je daarvan? Lees meer praktijkverhalen en kijk ook eens bij de blogs en interviews op onze website Aan de slag met de Omgevingswet.