Eind 2021 volgden ruim 100 medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk het driedelige trainingsprogramma Gebruiksvriendelijkheid testen in het Omgevingsloket. Als straks de Omgevingswet in werking treedt, moet een burger of bedrijf bijvoorbeeld een vergunning efficiënt, effectief en prettig kunnen aanvragen in het nieuwe Omgevingsloket. Maar hoe richt u dat aanvraagproces zo gebruiksvriendelijk mogelijk in? En hoe test u dit bij de gebruikers?

Het Omgevingsloket moet gebruiksvriendelijk zijn. Ook als iemand het loket voor het eerst bezoekt.

Lees meer over digitale inclusie in het Omgevingsloket: gebruiksvriendelijkheid.

Gebruiksvriendelijke vragenbomen

Overheden zetten hun juridische regels om naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar zijn deze toepasbare regels te zien als vragenbomen om een vergunning aan te vragen. Elk kwartaal organiseert het programma Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) samen met burgers en bedrijven gebruiksvriendelijkheidstesten van vragenbomen. Het doel hiervan is te ontdekken of de ontwerpen van het Omgevingsloket voor de gebruikers goed werken of verbeterd kunnen worden.

Sander Haaksma, projectleider programma DSO:

Bij een van de testen gaven deelnemers aan dat de resultaatpagina van de vergunningcheck als niet-gebruiksvriendelijk werd ervaren. Met deze belangrijke feedback voerde een van de DSO-ontwikkelingsteams verbeteringen door. Door ook deze aanpassingen te testen, verbeteren we continu de gebruiksvriendelijkheid van het Omgevingsloket. De volgende stap is dat overheden zelf hun vragenbomen op gebruiksvriendelijkheid testen.

Vergunningaanvragen soepel laten verlopen

Frank Reiber, adviseur Omgevingswet Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, deelde tijdens de training zijn visie op het belang van gebruiksvriendelijkheidstesten:

We hebben allemaal behoefte aan duidelijkheid. Ook bij open vragen in vragenbomen is soms toelichting nodig. Door hier nu al over na te denken verlopen vergunningaanvragen in het Omgevingsloket straks nog soepeler.

De deelnemers hebben voldoende bagage meegekregen om zelfstandig een gebruiksvriendelijkheidstest uit te voeren.

Zelf gebruiksvriendelijkheidstesten opzetten

De deelnemers hebben door het volgen van deze serie voldoende bagage meegekregen om zelfstandig een gebruiksvriendelijkheidstest te organiseren en uit te voeren. Ze leerden hoe je op een eenvoudige en toegankelijke manier zelf een script maakt voor het testen van de gebruiksvriendelijkheid van vragenbomen in het Omgevingsloket. En ze kregen antwoorden op vragen als: Waar let u op? Wat neemt u wel en niet op in een test? Met de nodige tips en tricks van dit driedelige programma kunnen ze deze test nu zelf uitvoeren.

Ook leren waar u op moet letten om te zorgen dat uw diensten in het Omgevingsloket voor iedereen prettig zijn? Bekijk de webinars op de Aan de slag-website.

Of volg in 2022 zelf het trainingsprogramma over gebruiksvriendelijkheidstesten. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op de Aan de slag-website.